Kalp hastalıklarında çığır açan tedavi: Kök hücreden yama

Alman Bilim İnsanlarından Büyük Keşif: Kalp Hastalıkları Kök Hücre Tedavisi ile Tedavi Edilebilir

Almanya’da yapılan bir araştırmada bilim insanları, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen “kalp kası yamaları” sayesinde kalp hastalıklarının tedavi edilebileceğini ortaya koydu. Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim insanları, kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, 2021 yılında bir kadın hastada benzer bir tedavi yöntemi uyguladılar.

Geçirdiği kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan bu hastaya 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştirildi ve hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil olduğu gözlemlendi. Yapılan incelemeler sonucunda kas yamalarının damarlar oluşturarak kalbe bağlandığı ve kalbin pompalanmasını desteklediği belirlendi.

Araştırmacılar, söz konusu kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini açıklarken, tedavinin kalp nakli ihtiyacını ortadan kaldırmak değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak amacıyla test edildiğinin altını çizdi. Aynı tedavi yöntemi şimdiye kadar 14 hastaya uygulandı ve araştırmacılar, daha fazla hastayı tedavi etmeyi hedefliyor.

Yapılan araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahipken, erken teşhisin ve tedavinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek için çalışmalar yürütüyor ancak bu süreçte düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi reaksiyonları gibi engellerle karşılaşıyordu.

Related Posts

Çin’de tespit edildi, bilim insanları alarma geçti: Dünyaya yayılma riski var

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde yapılan araştırmalarda, yarasaların böbreklerinde daha önce bilinmeyen 20 yeni virüs tespit edildi. Covid 19’un çıkış kaynağı olarak gösterilen yarasalarda tespit edilen yeni 22 virüsün yüzde 90’ından fazlası, bilim dünyası için ilk kez tanımlandı.

Aracınızı ele geçirebilir! Markalardan Apple’a sert tepki

Apple, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni nesil araç içi deneyimi CarPlay Ultra’yı geçtiğimiz ay resmi olarak duyurdu fakat lüks otomobil markaları yeni yazılımı kullanmayacaklarını açıkladı. Otomobil üreticileri Apple’ın gösterge panelini ele geçirmesini tepki göstererek yükseltilmiş yeni yazılıma karşı çıkıyor.

Doruk Ugan: ‘Babam Sabri Ugan’ın vefat ettiği haberleri gerçek değil’

Sabri Ugan’ın oğlu Doruk Ugan, sosyal medya hesabından babasının vefat ettiği yönünde çıkan haberleri yalanladı. Ugan, ‘Babamın vefat ettiğine dair yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.’ ifadelerini kullandı.

Xbox ve PlayStation için yeni konsolların gelmesi yıllar alabilir

Yeni nesil konsolların çıkışına yönelik yeni iddialar ortaya çıktı. Buna göre Sony, PlayStation tarafında Microsoft’ta Xbox tarafında yeni konsollarını 2027 yılında çıkartabilir.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

MacBook Pro 2026’da baştan aşağı yenileniyor!

Apple, 2026 yılında MacBook Pro serisinde önemli bir dönüşüm yapmaya hazırlanıyor. Son büyük tasarım değişikliğinin üzerinden beş yıl geçmişken, gelen güçlü sızıntılar bu kez daha çarpıcı bir yeniliğe işaret ediyor.