Mavi sulardan 224 futbol sahası büyüklüğünde hayalet ağ çıkarıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, 2014’te, balıkçılık faaliyetleri esnasında kaybolan veya terkedilen av araçlarının sucul ekosistemden temizlenmesi amacıyla Hayalet Ağ Projesi’nin (HAP) uygulamaya konulduğunu bildirdi.

Başlatıldığı günden itibaren aralıksız sürdürülen projeyle denizlerde ve iç sulardaki av aracı atıklarının temizlendiğine işaret eden Yumaklı, bu sayede kaybolan ya da bilinçli olarak terk edilen ancak su içerisinde işlevini sürdürerek insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne yol açan av araçlarının neden olduğu “hayalet avcılığın” da engellendiğine dikkati çekti.

“Marmara’dan 4 yılda 1,1 milyon metrekare hayalet ağ çıkarıldı”

Yumaklı, bilimsel veriler ve Bakanlıkça yürütülen çalışmalar sonucunda, su kaynaklarının, biyolojik ve ekolojik açıdan önemi, barındırdıkları türlerin endemik ve koruma statüleri açısından değerlendirilerek önceliklendirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bununla birlikte, barındırdıkları endemik ve nesli tehlike altındaki türler nedeniyle 2022’den itibaren Diyarbakır, Muş, Batman, Van ve Bitlis’te akarsularımıza da ağırlık verildi. Daha sonra tüm iç sularımızı kapsayacak şekilde genişletilen proje kapsamında yaşanan müsilaj sorunu nedeniyle 2021-2024 yıllarında Marmara Denizi’nden toplam 154 futbol sahası büyüklüğünde (1,1 milyon metrekare) hayalet ağ çıkartıldı ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri giderildi.”

Bakan Yumaklı, HAP kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin de şu bilgileri verdi: “Denizlerimizde ve iç sularımızda 2024’te 146,1 milyon metrekare alan taranarak, 1,6 milyon metrekare yani 224 futbol sahası büyüklüğünde ağ ve 13 bin 750 diğer av aracı çıkartıldı. Projenin başladığı 2014’ten bu yana toplam 452,6 milyon metrekare alan taranarak, 2,6 milyon metrekare ağ ve 65 bin diğer av aracı sucul ekosistemlerimizden temizlendi. Çıkarılan ağların bir kısmı geri dönüşüme kazandırıldı. Çalışmalarımız sonucunda, 10 yılda yaklaşık 8,5 milyon su canlısının kaybını engellemiş olduk.”

Proje çerçevesinde yürütülen çalışmaların aralıksız devam edeceğini vurgulayan Yumaklı, denizlerin ve iç suların, sucul ekosisteme zarar veren hayalet ağlardan temizlenmesi için gereken tedbiri almayı sürdüreceklerini ifade etti.

Related Posts

Fitch’ten rezerv açıklaması

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet …

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

3 yerli ilaç adayında ‘stratejik eşik’ aşıldı

Türkiye’de ilaç endüstrisi, finansman ve akademik çalışmaları buluşturan bir platform olarak 4 yıl önce kurulan Trustlife, sistem biyolojisi ve yapay zekâ temelli yöntemlerle geliştirilen 3 yeni ilaç adayı, Faz I klinik araştırmalarına başlama aşamasına geldi.

Roscongress: Trump’ın tarifeleri küresel piyasaları 2008 krizinden daha fazla sarstı

ABD’de yeniden göreve gelen Başkan Trump’ın gümrük tarifeleri politikasına mercek tutan Roscongress, Rus ekonomisinin 2000’den itibaren yaşanan krizler karşısındaki tepkisine de yakından baktı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bedava bir dal için kilometrelik kuyruk oluştu

Ekonomik krizi derinlemesine yaşayan Türkiye’de her gün yeni bir kuyruk manzarası yaşanıyor. Ucuz gıda kuyrukları sık sık gündeme gelirken, bu kez domates fidesi için oluşan kuyruk dikkat çekti. Kayseri’de AKP’li Kocasinan Belediyesi tarafından …