Don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığını belirten CHP’li Gürer uyardı: Yurttaşın cebini asıl ağustosta vuracak!

Doğa Felaketi Tarım Ürünlerini Olumsuz Etiledi

Türkiye’de mevsim geçişlerinde yaşanan hava değişiklikleri, tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Aniden bastıran kar yağışı, henüz tomurcuklanma sürecinde olan meyve ağaçlarını olumsuz etkiledi. Bu durum, çiftçileri olumsuz yönde etkilerken Türkiye’nin ithalat ve ihracat dengelerini de bozacaktır. Dengenin bozulmasıyla birlikte don vuran ürünlerin yurt dışından ithal edilmesi gerekecektir. Ayrıca, ihraç edilen ürün miktarında da azalma beklenmektedir.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Don Vuran Ürünler İçin Destek Sağlanmalı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, don felaketinin çoğunlukla elma, armut, kayısı, şeftali, nektarin, kiraz, dut ve limon gibi meyveleri etkilediğini belirtti. Gürer, “Bu yıl don vuran ürünlerden verim almak mümkün görünmüyor. Henüz meyve vermeyen genç fidanların durumu ilerleyen süreçte ortaya çıkacaktır. Bu durumda zarar gören fidanlar ilerleyen dönemlerde de verimli olmayabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca, erken ekimi yapılan patates, pancar ve lahana gibi sebzelerin de dondan zarar gördüğünü ifade etti.

Don Vuran Meyvelere Destek Sağlanırken, Sebzelere İlgili Desteğin Verilmediği Eleştirisi

Fiyatlara Henüz Yansımamış Durumda

Gürer, ürünlerde talebin yoğun olması durumunda iktidarın ithalat yapmaktan başka bir seçeneğinin olmadığını belirtti. “Bu durum, ihracatın azalacağı ve ithalatın artacağı anlamına gelmektedir. Bu da tüketicilere yüksek fiyatlarla ürün sunulacağı anlamına gelmektedir. Bu yıl elma ve kiraz gibi ürünlerde fiyat artışı beklenmektedir. Şu anda hala geçen yılın ürünlerini tüketiyoruz. Ancak ağustos ayından sonra gıda enflasyonunda artışlar yaşanabilir. Zira hem ürünler azalacak hem de stoklar tükenmiş olacak. Donun etkisiyle fiyat artışları henüz gerçekleşmedi” şeklinde konuştu.

Related Posts

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Yağmur altında metrelerce ucuz çay-simit kuyruğu

Yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı altında ezilen tüketici, kuruş hesabı yapıyor. Alım gücü düşen yurttaşlar, ucuz ürün arayışına devam ediyor.

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir