Aranan lider bulundu mu?

Mark Carney: Geleceğin Küresel Lideri Olabilir mi?

Servet Yıldırım – Bir ülkeyi de yönetse bir şirketi de yönetse liderlik aşağı yukarı aynı anatomik özellikler gerektirir. Lider olabilmek için kabiliyet gerekir, kapasite gerekir ve en önemlisi karakter gerekir. Bu üçlüden “kapasite” ve “kabiliyet” geliştirilebilir; uğraşılarak ve desteklenerek zaman içinde daha iyi bir duruma getirilebilir ama üçüncü K, yani karakter, öyle değildir.

Dünyada son dönemde yaşanan liderlik krizlerinin önemli bir nedeni “karakter” ile ilgilidir. Bugün popülist liderlerinin çoğunun krizlerinin temelinde bu unsur yatıyor.

Küresel liderlik konusunda uzun süredir iki doğal aday öne çıkıyordu. Dünyanın en büyük asker ve ekonomik gücünü yöneten Trump ile dünyanın en büyük ikinci askeri ve ekonomik gücünü yöneten Xi Jinping.

Trump hamleleri ile küresel desteğini kaybetti. Daha plancı ve etkileyici bir profil sergileyen Xi ise aynı Trump’ın önceki döneminde olduğu gibi daha bilinçli ve başarılı çıkışlar yapıyor. Bundan sekiz yıl önce Davos’ta bir konuşmasını izlemiştim ve herkes gibi ben de etkilenmiştim. “Ticaret savaşının kazananı olmaz” demişti. Korumacılığı ülkelerin kendilerini karanlık bir odaya kilitlemelerine benzetmişti. “Dışarıdaki yağmurdan ve rüzgârdan korunursunuz ama ışıktan ve temiz havadan da mahrum kalırsınız” demişti.

Ancak geçen sürede, küreselleşmenin liderinin Xi olamayacağı da anlaşıldı.

Dünyada sağın ve muhafazakâr politikaların yükseldiği bir dönemde, geçen hafta Kanada’da yapılan seçimi liberallerin alması dikkat çekti. Liberallerden çok ilgi çeken, liderleri Mark Carney oldu.

Carney’nin parlak bir geçmişi var. Özgeçmişi oldukça etkileyici. Çok iyi okullarda okudu, “la crème de la crème” eğitim aldı. Harvard’da lisans ve Oxford’da yüksek lisans yaptı. Hem Kanada hem de İngiltere Merkez Bankası’nı yönetti. Üstelik bunu kriz dönemlerinde yaptı; güçlü liderlik örneği gösterdi, istikrar unsuru oldu.

Goldman Sachs gibi önde gelen finans kuruluşlarında çalıştı.

İklim değişikliği ile mücadelede de aktif rol aldı; Birleşmiş Milletler İklim Eylemi ve Finans Özel Temsilcisi olarak atandı. İklim ve küresel ısınma ile mücadele konusunda sesi en gür çıkan, sözü en çok dinlenen liderlerden biriydi. Net sıfır emisyon için kurulan küresel finans ittifakının mimarlarındandır.

Kısacası Carney’nin küresel deneyimi var. Dünyanın önde gelen merkez bankalarından ikisini yönetmek az sayıda kişiye nasip olmuştur. İklim liderliği de yaptı. Tek eksiği siyasi tecrübeydi, onu da Kanada’da Liberal Parti’nde siyasete başlayarak kazandı. Kısa sürede yükseldi Justin Trudeau’nun istifasından sonra parti liderliğine getirildi.

Ve şimdi akıllara hemen malum soru geliyor: Lidersiz kalan küreselleşmenin aranan lideri Kanada Başbakanı Mark Carney olabilir mi?

Bu çok kolay değil. Carney’nin kumaşı buna uygun ama arkasındaki ülkenin, yani Kanada’nın küreselleşmeye lokomotiflik yapacak gücü yok. Ancak yine de küreselleşmenin krizde olduğu ve bir liderlik boşluğu yaşanan bu dönemde biz Carney’in adını sıklıkla duyacağız galiba. Küresel lider olmasa da dünyanın geleceğinde söz ve etki sahibi isimlerden olacaktır. Kapasite, kabiliyet ve karakter olarak buna uygun görünüyor.

Related Posts

Silahlar bırakılınca her şey bitiyor mu?

Hayırlı sona hızlıca yaklaşıyoruz. PKK Öcalan’ın da dikkat çektiği üzere miadını çoktan doldurduğu için tarih olacak. Fesih kararıyla birlikte silahların bırakıldığı da açıklanacak. Silahların nasıl bırakılacağı teknik bir konu. Devletimizin ilgili birimlerini ilgilendiren bir konunun uluorta konuşulması zarar verir. Sonrası Öcalan’ın da dediği gibi “devlet ve toplumla bütünleşme” süreci. Bir büyük barış süreci beraberinde bir büyük birliği ve beraberliği getirecek. Yürekten bir kucaklaşmayı ve

Yeniçağ Gazetesi: Geçim sıkıntısı vatandaşı bunalıma sürüklüyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EKONOMİK KRİZ BUNALTTI ANTİDEPRESAN ALIMI PATLADI İşsizler ordusunun giderek büyümesi, işi olanın ay sonunu getirememesi, emeklinin satın alma gücünün her geçen gün erimesi …

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir