Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler Hakkında Uzmanlardan Öneriler

Hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığına olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, kalbe iyi gelen besinlerin önemini vurguluyor.

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının damar ve kalp sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, kalbin vücuda hayat pompaladığını ve bu nedenle korunmasının önemine değindi. Beslenme alışkanlıklarında yapılacak küçük değişikliklerin, damar sağlığını olası rahatsızlıklara karşı güçlendirebileceğini belirtti.

1. Yaban Mersini

Yaban mersini, damarları oksidatif stresten koruyarak kan damarlarının elastikiyetini artırır ve dolaşım sistemini destekler.

2. Yağlı Balık

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan yağlı balıklar, iltihabı azaltır, kan basıncını dengeler ve damar tıkanıklıklarını önler. Haftada en az 2 kez yağlı balık tüketimi önerilir.

3. Zeytinyağı

Zeytinyağı, damar sertliğini önleyen tekli doymamış yağlar ve polifenoller içerir. Akdeniz diyetinin zeytinyağı ile zenginleştirilmiş versiyonunun damar hastalıklarını azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

4. Ispanak

Ispanak, folat, magnezyum ve nitratlar bakımından zengin olup damarları genişleterek kan akışını artırır. Yeşil yapraklı sebzelerin damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu araştırmalarla belirlenmiştir.

5. Bitter Çikolata

Yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata, damarları genişleterek kan dolaşımını rahatlatır, tansiyonu düşürür.

6. Ceviz

Ceviz, omega-3 ve E vitamini açısından zengin olup anti-inflamatuar özellikleri sayesinde damar duvarlarını korumaya yardımcı olur.

7. Domates

Domates likopen içeriğiyle damar duvarlarındaki hasarları azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunur.

8. Yulaf

Yulaf, içeriğindeki beta-glukan sayesinde kolesterolü düşürerek damarları korur.

9. Sarımsak

Sarımsak, allicin içeriğiyle damarları gevşetir ve kan basıncını düşürür.

10. Yeşil Çay

Yeşil çay, damar iltihabını azaltır, kolesterolü dengeler ve kalp krizi riskini azaltır. Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde temel önem taşıdığını vurgulamaktadır.

Kalp sağlığını destekleyen besinleri düzenli olarak tüketmek, sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Related Posts

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.