ABD basını duyurdu: Türkiye, Eurofighter anlaşmasında sona yaklaştı

Türkiye, Eurofighter Typhoon Savaş Uçağı Alımında Sona Aşamaya Geldi

Türkiye, Amerikan basınına göre Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımında sona yaklaşıyor. Anlaşmanın değeri yaklaşık 5,6 milyar dolar olarak belirtiliyor ve bu hafta içinde duyurulabilir.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göre Türkiye, yaklaşık 40 adet Eurofighter savaş uçağını içeren anlaşmayı İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda açıklayabilir. Ancak alınacak uçak sayısı ve anlaşmanın büyüklüğü henüz kesinlik kazanmış değil, müzakereler devam ediyor.

Kaynaklara göre, İngiltere Savunma Bakanlığı, Türkiye ile inceleme ve test planı anlaşmasını bu yıl sonuna kadar imzalamayı hedefliyor.

İngiliz, Fransız ve Almanlar Tarafından Üretiliyor

Eurofighter, İngiliz BAE Systems, Fransız Airbus ve İtalyan Leonardo şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum tarafından üretilmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “İngiltere ve Almanya ile attığımız adımlar doğrultusunda jet uçakları alımına yaklaşıyoruz. İngilizler ve Almanlar pozitif bir tavır sergiliyorlar, umarım jet uçaklarımızı en kısa sürede alırız” dedi.

Erdoğan, “İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile yaptığım görüşmelerde olumlu bir yaklaşım gördüm. Umuyorum ki bu adımları birlikte atacağız” ifadelerini kullandı.

“İyi Bir Karar Yolunda İlerliyoruz”

Geçen hafta Londra’da Almanya Başbakanı Friedrich Merz’i ağırlayan İngiltere Başbakanı Starmer, Eurofighter ihracatı konusunu gündeme getirdi. Merz, “Bu uçakları Türkiye’ye teslim etmeye hazır mısınız?” sorusuna, “İhracat izinleri konusunda henüz bir karar almadık ancak bu tür bir ihracat lisansını mümkün kılacak iyi bir karar yolunda ilerliyoruz” şeklinde cevap verdi.

Related Posts

Konya’da şaşırtan görüntü: ‘Binlerce var, baktıkça çıkıyor’

Konya-Seydişehir yolu üzerinde boş bir arazide kutular dolusu ilaç bulundu. Alerji, insülin, mide ilaçları gibi eczanelerde bulunması gereken birçok ilacın rastgele araziye atılması görenleri şoke etti. Olayın tanığı, “Milli servet çöpe atılmış” diyerek tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözü okul duvarlarında

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okul açılışlarında sık sık tahtaya yazdığı sözünün İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nun duvarına yazıldığı görüldü.

Trabzonspor’da Niguez transferi iptal

Transfer çalışmalarını sürdüren Trabzonspor’da bireysel şartlarda anlaşmaya varılan tecrübeli yıldız Saul Niguez transfer iptal oldu.

Eski Milletvekili Lale Karabıyık’a Veda

Yumuşak doku kanseri tedavisi gören Lale Karabıyık için Bursa’da cenaze töreni düzenlendi.

Diyarbakır’da Evlat Nöbeti Devam Ediyor

Diyarbakır’da aileler, kavurucu sıcak havaya rağmen evlat nöbetine kararlılıkla devam ediyor.

Camide cinayetin katil zanlısı: “Amacım öldürmekti”

Kayseri’de komşusu Şevki Tanrıkulu’nu camide namaz kılarken bıçaklayarak öldüren Yasin Ş.’nin ifadesinde, “Yere düşünce de 3-4 kez kalbine vurdum. Amacım öldürmekti.” dedi.