Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” İlgi Gördü

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri tarafından düzenlenen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı”, İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini amaçlamaktadır.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularına odaklanan çalıştay, akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Atölyeler, seminerler ve drama oyunları gibi etkinliklerle öğrenciler adab-ı muaşeret konularında bilinçlendirildi.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı açıklamada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeretin İstanbul okullarında önemli bir yer tutmasıyla nitelikli gençlerin yetişmesinin hedeflendiğini belirtti.

Kocaboğa, haftalık olarak farklı konuların ele alınacağı ve toplamda 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyüklerle iletişim, sanal ve dijital iletişim, törenler, telefon görüşmeleri, toplu taşıma araçları ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının ele alınacağını ifade etti.

Uzman Görüşleri

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek hayattaki rollerin çocuklara öğretilmesinin önemine vurgu yaparak sosyal öğrenmeyle davranışların şekillendiğini belirtti. Adab-ı muaşeretin bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını söyleyen Doğan, kuralların erken yaşlarda öğrenilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeretin her yaş grubunu ilgilendiren ve toplum içindeki uyumu sağlayan önemli bir konu olduğunu belirtti. Bulut, davranışların erken yaşlarda öğrenilmesinin ve yetişkinlerin örnek olmasının toplum için önemli olduğunu vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeretin yaygın olduğuna işaret ederek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine dikkat çekti.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını amaçlayan “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine uygun bireylerin yetişmesini hedefliyor. Proje, öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteğiyle sosyal hayatlarında adab-ı muaşereti benimsemelerini amaçlamaktadır.

Related Posts

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

Bakan Ersoy duyurdu: Turizm başkenti Ankara oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankara’nın 2026 yılı için ‘Türk Dünyası Turizm Başkenti’ seçildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, bu kararın Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alındığını belirtti.

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Böylesi şimdiye kadar ilk kez oldu! CHP’li ve AKP’li vekillerin sokakta slogan savaşı

CHP Milletvekilleri, CHP’li belediyelere yönelik operasyonları protesto etmek için TBMM’den Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında CHP’li vekiller istifa sloganları atarken, AKP’liler ise destek verdi.

Alman Parlamentosu fena karıştı: Parti kapatma çağrısı gündemde

Berlin’deki bütçe görüşmeleri, Almanya siyasetinin tansiyonunu zirveye çıkardı. AfD Eşbaşkanı Alice Weidel, Başbakan Friedrich Merz’i “Lügenkanzler” (yalancı başbakan) olarak niteledi. Merz’in seçim vaatlerini yerine getirmediğini öne süren Weidel …

‘Lavanta kokulu köy’ mor tarlaları turistlerin uğrak adresi oldu

Adeta görsel şölen sunan lavanta bahçelerine gelen ziyaretçiler, mor renkli bahçelerde lavanta kokuları arasında fotoğraf çekiyor. Ziyaretçiler, köyde lavantadan üretilen sabun, yağ, kolonya gibi ürünleri satın alabiliyor, lavantadan yapılan …