Aile hekimliği’nde yeni dönem tepki çekti: “Yenilik değil eziyet”

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi: Yeni Düzenleme Hekimleri Sömürüyor!

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, son yapılan düzenlemenin hekimlere destek olmadığını, aksine iş yükünü artırdığını iddia etti. Mehlepçi, “Bu yasa, sahadaki uzman sayısını artırmak yerine hekimleri sömürmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Mehlepçi, sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan hekimlerin ücret ve izin kaybı yaşadıklarını belirterek, “Hem eğitim alan hekimler hem de onların yerine görev alanlar ciddi hak kaybı yaşıyor” dedi.

Mehlepçi, “Sözleşmeli uzmanlık yapanlara vekaletsiz izin hakkı tanınmalı, görevlendirme yapılacaksa tam ücretlendirme yapılmalı. Sözleşmeli uzmanlık eğitimine gidecek olanlardan rotasyon sırasında kesinti yapılmamalı. İller arası rotasyona gidenlerin özlük hakları desteklenmeli.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dr. Ahmet Mehlepçi: Uzmanlık Eğitimi Desteklenmeli!

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Yasa değişikliğinin asıl amacı sahada uzman sayısını artırmak olduğu için uzmanlık eğitimi öncesinde -5 yıl değil sonrasında 5 yıl Aile Hekimliği’nde çalışmayı teşvik edici uygulamalar geliştirmek daha uygun olacaktır. Güncel durumda hastanede çalışan uzman hekimler daha yüksek ücret aldığı için SAHU ile uzman olanlar arasından hastaneye geçişler oluyor. Bu sayede uzmanlık eğitimi alanların sahada çalışmaya devam etmesi teşvik edilip sahadaki uzman sayısı arttırılır.

Yine uzmanlık eğitiminin asıl parçası olan Aile Hekimliği kısmında sözleşmeli çalışanlar yeterli eğitici desteği alamıyorlar. Haftanın belirli günleri Anabilim dallarındaki eğitimlere katılmak yerine dış rotasyonlarda gibi bu 4 yıl içinde tamamlanacak dönemler halinde 3-6 aylık aile hekimliği rotasyonu ile uzmanlık eğitimi düzenlenmeli. Bu sayede uzmanlık eğitiminin esası olan Aile Hekimliği kısmının desteklenmesi sağlanmalı. Aile Hekimliği kliniklerinde Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri’nde yeterli eğitici desteği sağlanmalı.

Tüm bunların dışında uzmanlık eğitimi süre ve içeriği yönetmeliklerle değil TUK kararları ile belirlenmeli. Bu yapılan yönetmelik için uzmanlık derneklerinin ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun da görüşü alınmalı.”

Related Posts

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.