Aranan lider bulundu mu?

Mark Carney: Geleceğin Küresel Lideri Olabilir mi?

Servet Yıldırım – Bir ülkeyi de yönetse bir şirketi de yönetse liderlik aşağı yukarı aynı anatomik özellikler gerektirir. Lider olabilmek için kabiliyet gerekir, kapasite gerekir ve en önemlisi karakter gerekir. Bu üçlüden “kapasite” ve “kabiliyet” geliştirilebilir; uğraşılarak ve desteklenerek zaman içinde daha iyi bir duruma getirilebilir ama üçüncü K, yani karakter, öyle değildir.

Dünyada son dönemde yaşanan liderlik krizlerinin önemli bir nedeni “karakter” ile ilgilidir. Bugün popülist liderlerinin çoğunun krizlerinin temelinde bu unsur yatıyor.

Küresel liderlik konusunda uzun süredir iki doğal aday öne çıkıyordu. Dünyanın en büyük asker ve ekonomik gücünü yöneten Trump ile dünyanın en büyük ikinci askeri ve ekonomik gücünü yöneten Xi Jinping.

Trump hamleleri ile küresel desteğini kaybetti. Daha plancı ve etkileyici bir profil sergileyen Xi ise aynı Trump’ın önceki döneminde olduğu gibi daha bilinçli ve başarılı çıkışlar yapıyor. Bundan sekiz yıl önce Davos’ta bir konuşmasını izlemiştim ve herkes gibi ben de etkilenmiştim. “Ticaret savaşının kazananı olmaz” demişti. Korumacılığı ülkelerin kendilerini karanlık bir odaya kilitlemelerine benzetmişti. “Dışarıdaki yağmurdan ve rüzgârdan korunursunuz ama ışıktan ve temiz havadan da mahrum kalırsınız” demişti.

Ancak geçen sürede, küreselleşmenin liderinin Xi olamayacağı da anlaşıldı.

Dünyada sağın ve muhafazakâr politikaların yükseldiği bir dönemde, geçen hafta Kanada’da yapılan seçimi liberallerin alması dikkat çekti. Liberallerden çok ilgi çeken, liderleri Mark Carney oldu.

Carney’nin parlak bir geçmişi var. Özgeçmişi oldukça etkileyici. Çok iyi okullarda okudu, “la crème de la crème” eğitim aldı. Harvard’da lisans ve Oxford’da yüksek lisans yaptı. Hem Kanada hem de İngiltere Merkez Bankası’nı yönetti. Üstelik bunu kriz dönemlerinde yaptı; güçlü liderlik örneği gösterdi, istikrar unsuru oldu.

Goldman Sachs gibi önde gelen finans kuruluşlarında çalıştı.

İklim değişikliği ile mücadelede de aktif rol aldı; Birleşmiş Milletler İklim Eylemi ve Finans Özel Temsilcisi olarak atandı. İklim ve küresel ısınma ile mücadele konusunda sesi en gür çıkan, sözü en çok dinlenen liderlerden biriydi. Net sıfır emisyon için kurulan küresel finans ittifakının mimarlarındandır.

Kısacası Carney’nin küresel deneyimi var. Dünyanın önde gelen merkez bankalarından ikisini yönetmek az sayıda kişiye nasip olmuştur. İklim liderliği de yaptı. Tek eksiği siyasi tecrübeydi, onu da Kanada’da Liberal Parti’nde siyasete başlayarak kazandı. Kısa sürede yükseldi Justin Trudeau’nun istifasından sonra parti liderliğine getirildi.

Ve şimdi akıllara hemen malum soru geliyor: Lidersiz kalan küreselleşmenin aranan lideri Kanada Başbakanı Mark Carney olabilir mi?

Bu çok kolay değil. Carney’nin kumaşı buna uygun ama arkasındaki ülkenin, yani Kanada’nın küreselleşmeye lokomotiflik yapacak gücü yok. Ancak yine de küreselleşmenin krizde olduğu ve bir liderlik boşluğu yaşanan bu dönemde biz Carney’in adını sıklıkla duyacağız galiba. Küresel lider olmasa da dünyanın geleceğinde söz ve etki sahibi isimlerden olacaktır. Kapasite, kabiliyet ve karakter olarak buna uygun görünüyor.

Related Posts

Fitch’ten rezerv açıklaması

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet …

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

3 yerli ilaç adayında ‘stratejik eşik’ aşıldı

Türkiye’de ilaç endüstrisi, finansman ve akademik çalışmaları buluşturan bir platform olarak 4 yıl önce kurulan Trustlife, sistem biyolojisi ve yapay zekâ temelli yöntemlerle geliştirilen 3 yeni ilaç adayı, Faz I klinik araştırmalarına başlama aşamasına geldi.

Roscongress: Trump’ın tarifeleri küresel piyasaları 2008 krizinden daha fazla sarstı

ABD’de yeniden göreve gelen Başkan Trump’ın gümrük tarifeleri politikasına mercek tutan Roscongress, Rus ekonomisinin 2000’den itibaren yaşanan krizler karşısındaki tepkisine de yakından baktı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bedava bir dal için kilometrelik kuyruk oluştu

Ekonomik krizi derinlemesine yaşayan Türkiye’de her gün yeni bir kuyruk manzarası yaşanıyor. Ucuz gıda kuyrukları sık sık gündeme gelirken, bu kez domates fidesi için oluşan kuyruk dikkat çekti. Kayseri’de AKP’li Kocasinan Belediyesi tarafından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir