Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Islak Mendillerin Cilde Etkileri ve Doğru Kullanımı

Uzmanlara göre, son yıllarda yüzey temizleyici, parfümlü ve sirkeli olarak üretilen ıslak mendillerin sık kullanımı cilt rahatsızlıklarını artırabiliyor. Hijyen malzemesi olarak da kullanılan ıslak mendillerin özellikle bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve hassas cilt yapısına sahip kişilerde cilt problemlerine neden olabileceği belirtiliyor.

Kimya Profesörü Kalaycı, ıslak mendillerin içeriğinde bulunan alkol, paraben gibi koruyucular, koku maddeleri ve dezenfektanların cilt bariyerini bozarak kuruluk ve cilt hasarına yol açabileceğini vurguluyor. Ayrıca, cildin bu kimyasallara karşı hassasiyet göstermesi durumunda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor.

Kalaycı, ıslak mendillerin günlük temizlik ürünleri olmadığını, acil durumlarda kullanılması gerektiğini belirtiyor. Ürün seçerken dermatolojik açıdan test edilmiş, alkol, paraben ve koku içermeyen, cilt bariyerini koruyan ve PH değeri 4,5 ile 5,5 arasında olan ürünleri tercih etmenin önemli olduğunu ifade ediyor.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda kullanılacaksa saf su ve pamuktan oluşan mendillerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Kalaycı, ciltte herhangi bir problem yaşandığında ıslak mendil kullanımının bırakılması ve bir dermatologa başvurulması gerektiğini vurguluyor. Günlük temizlik için su ve sabunun en doğru tercih olduğunu belirten uzmanlar, ıslak mendillerin su ve sabunun yerini tutamayacağını hatırlatıyor.

Related Posts

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.