Deutsche Bank açıkladı: Almanya’daki seçim ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Almanya’da Beşikte Olan Federal Seçimler Öncesinde İttifak Senaryoları

Almanya’da yaklaşan federal seçimler öncesinde, Deutsche Bank analistleri en olası koalisyon senaryosunu CDU/CSU ile Şansölye Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Partisi (SPD) arasında şekillenecek bir ittifak olarak değerlendiriyor. Analistler, güçlü bir muhafazakâr hükümetin iş dünyası tarafından olumlu karşılanabileceğini belirtirken, yeni yönetimin mali politikada büyük reformlara gitmesinin pek olası görünmediğine dikkat çekiyor.

Mali Rejimde Ciddi Değişim Olacak mı?

Deutsche Bank analistlerine göre, merkez partilerin anayasal çoğunluğu kazanamamasının ardından Almanya’da mali rejiminde ciddi değişim pek olası görünmüyor. Yeşiller Partisi’nin desteğiyle CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) parlamentoda koltukların yüzde 66’sından biraz azına sahip olduğuna işaret eden analistler, borç freni olarak bilinen ülkenin mali kuralları da dahil olmak üzere anayasal değişikliklerin aşırı solcu Die Linke veya aşırı sağcı AfD’nin desteğine bağlı olacağına dikkat çektiler. Analistler, bu durumun Almanya’nın mali çerçevesinde belirleyici bir değişim olasılığını azalttığı için yatırımcılar tarafından olumsuz olarak görülebileceğini de ekliyor.

Commerzbank Research’tan Rainer Guntermann da yeni hükümetin önündeki en büyük engelin ancak Yeşiller’in desteği ile üçte iki çoğunluğa sahip olmaması olduğunu ve bunun da borç freninde reform yapılmasını zorlaştırdığını söyledi. Guntermann, “Ve savunma için özel bir bütçe, orduya daha fazla para ayrılmasına karşı olan Sol’a büyük tavizler verilmeden muhtemelen mümkün olmayacaktır” dedi.

Guntermann ayrıca, Almanya’nın borç frenini reforme etme çabalarındaki zorlukların ortasında Alman Bundlarının (devlet tahvili) destek bulmasını bekliyor, ancak risk duyarlılığının dengelenmesiyle getirilerin bu sabah konsolide olması muhtemel.

Ekonomik Büyümeye Öncelik Vermeli

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) yaptığı açıklamada, Almanya’nın yeni yönetiminin ülkenin rekabet gücünü yeniden tesis etmek için ekonomik bir dönüşüme öncülük etmesi ve inovasyonu teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Federasyon, politika yapıcıların azalan sanayi üretimini ve Almanya’nın bir iş merkezi olarak zayıflayan konumunu dengelemek için ekonomik büyümeye öncelik vermeleri gerektiğini söyledi.

BDI yeni hükümetin odaklanması gereken dört temel önceliğin ana hatlarını çiziyor: rekabet gücünün arttırılması, inovasyonun teşvik edilmesi, devletin modernleştirilmesi ve Almanya’nın küresel konumunun güçlendirilmesi. Grup, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından bu yana artan enerji fiyatlarının düşürülmesini, şirket vergilerinin azaltılmasını ve bürokrasinin azaltılmasını öneriyor.

Related Posts

Yine eşek eti skandalı! Pide harcı ve pastırmanın içinden çıkanlar pes dedirtti

Tarım ve Orman Bakanlığı düzenli olarak gıdada taklit ve tağşiş yapılan ürünler ve sağlığı tehlikeye düşüren ürünler listesini güncelliyor. Son listede pastırma, pide harcı, isot, tatlı toz biber, sucuk ve peynir ürünlerinin içinden çıkanlar pes dedirtti. İşte detaylar…

Bakan Yumaklı: 865 milyon lira tarımsal destek ödemesi bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 865 milyon 356 bin TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte