Edirne’de Ayçiçeği Ekiminde Yeni Yöntemler Deneniyor

EDİRNE’de, özellikle geçen yıl yüksek sıcaklık ve yağışsız hava nedeniyle oluşan kuraklıktan etkilenen ayçiçeğinde, bitkinin en uygun ekim tarihi ve yöntemini tespit edebilmek için, birer ay arayla 3 farklı ekim metodu gerçekleştirilmeye başlandı.

Türkiye’nin yağlık ayçiçeği üretiminin önemli merkezlerinden Edirne’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, bitkinin kuraklığa karşı dayanıklılığı noktasında en uygun ekim tarihi ve yönteminin belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli’nin desteğiyle yürütülen çalışmada, birer ay arayla, pulluk işlemeyle ekim, kazık çekilerek ekim ve anıza ekimden oluşan üç farklı yöntemle ekime gidildi.

‘HEM EKİM ZAMANLARINI HEM DE İŞLEME YÖNTEMLERİNİ KARŞILAŞTIRACAĞIZ’

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, merkeze bağlı Sarayakpınar köyünde ilk ekimin, pulluk işlenerek oluşturulan tarlada yapıldığını söyledi. Bayazıt, “3 farklı yöntem deneyeceğiz. 3 parçaya ayırdık tarlayı. Bir tanesini pullukla yatırdık. Diğer tarafta anıza ekeceğiz, başka bir alanda da kazık çekerek düzlediğimiz alana ekeceğiz. Dolayısıyla 3 farklı yöntemle toprağımızı işledik ve 15 Şubat itibariyle ayçiçeği tohumlarımızı da ekmeye başladık. Bundan 1 ay sonra, 15 Mart’ta bir ekim daha yapacağız. Hemen akabinde 15 Nisan’da da son ekimi yapacağız. Böylelikle hem ekim zamanlarını hem de toprak işleme yöntemlerini karşılaştırma fırsatı bulacağız” diye konuştu.

Bayazıt, yapılan çalışmaların sonuçlarının çiftçilerle de paylaşılacağını kaydetti.

Related Posts

Fitch’ten rezerv açıklaması

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet …

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

3 yerli ilaç adayında ‘stratejik eşik’ aşıldı

Türkiye’de ilaç endüstrisi, finansman ve akademik çalışmaları buluşturan bir platform olarak 4 yıl önce kurulan Trustlife, sistem biyolojisi ve yapay zekâ temelli yöntemlerle geliştirilen 3 yeni ilaç adayı, Faz I klinik araştırmalarına başlama aşamasına geldi.

Roscongress: Trump’ın tarifeleri küresel piyasaları 2008 krizinden daha fazla sarstı

ABD’de yeniden göreve gelen Başkan Trump’ın gümrük tarifeleri politikasına mercek tutan Roscongress, Rus ekonomisinin 2000’den itibaren yaşanan krizler karşısındaki tepkisine de yakından baktı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bedava bir dal için kilometrelik kuyruk oluştu

Ekonomik krizi derinlemesine yaşayan Türkiye’de her gün yeni bir kuyruk manzarası yaşanıyor. Ucuz gıda kuyrukları sık sık gündeme gelirken, bu kez domates fidesi için oluşan kuyruk dikkat çekti. Kayseri’de AKP’li Kocasinan Belediyesi tarafından …