Ev sahibi hakkında çoğu kiracının bilmediği kritik haklar: Boşu boşuna evinizden olmayın

Ev Sahibinin Fahiş Kira Zammı Talepleriyle Başa Çıkma Rehberi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2025 enflasyon verilerini açıklayarak, Temmuz 2025 için geçerli olacak kira artış oranını belirledi. Bu oran, konut ve iş yerleri için azami yüzde 43,23 olarak hesaplandı. Yani, Temmuz ayında kira artışı yapılacaksa, ev sahipleri bu oranı geçemeyecek. Ancak, ev sahibiniz bu tavan oranını aşarak daha yüksek bir zam talep ederse ne yapmalısınız?

Ev Sahibi Fahiş Kira Zammı İsterse Ne Yapmalısınız?

Türkiye’de kiracılar, ev sahibinin talep edeceği kira artışı konusunda önemli yasal haklara sahip. Bu haklar, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 11 Haziran 2022’de yürürlüğe giren kira artış sınırı düzenlemesi çerçevesinde korunuyor. Bu düzenlemelere göre, ev sahibinin talep ettiği kira artışı, belirlenen yasal tavanı aşamaz.

TGRT Haber’de yer alan habere göre, Avukat Mert Yalçın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ev sahibinin bu tavanın üzerinde bir kira zammı talep etmesinin hukuken mümkün olmadığını belirtti. Yani, kiracılar bu durumda haklarını savunma hakkına sahip.

Kiracının İspat Zorunluluğu Yok

Kiracılar, yasal haklarını savunurken bir önemli noktayı gözden kaçırabiliyor. Kira artışına dair yapılan fazla talepler konusunda kiracının herhangi bir ispat yükümlülüğü yok.

Kira borcu, bir para borcu olarak değerlendirildiğinden, talep ve ispat hakkı kiracıya ait. Yani, kiracılar, ev sahibinin talep ettiği yüksek artışı ödemek zorunda değiller ve bu durumu ispatlamak için herhangi bir delil sunmak zorunda değiller.

Temmuz 2025 Kira Artışında Yasal Üst Sınır

Temmuz 2025 için belirlenen azami kira artış oranı yüzde 43,23 olarak hesaplandı. Bu oran, yasal tavan olup, ev sahiplerinin bu oranın üzerinde kira artışı talep etmeleri hukuki açıdan geçerli değildir. Yasal artış oranı dışında bir zam talebiyle karşılaşırsanız, bu talebe karşı yasal haklarınızı kullanabilirsiniz.

Ev Sahibi Dava Açarsa Ne Olur?

Ev sahiplerinin, yüksek kira artışı talebinde bulunamaması durumunda dava açma hakkı bulunuyor. Ancak, Avukat Mert Yalçın’a göre, dava açılması halinde ev sahibinin talebini ispat etmesi oldukça zordur. Mahkeme, kira artışlarını TÜFE oranına göre değerlendirir ve ev sahibinin fahiş artış taleplerini reddedebilir. Bu durumda kiracının herhangi bir mağduriyet yaşamaması için yasal haklarını savunması gerekir.

Kiracının Evden Çıkarılabileceği Durumlar

Kiracının, evden çıkarılması için belirli şartlar bulunmaktadır. Ancak kiracının evden çıkarılması, ev sahibinin keyfi bir şekilde gerçekleştirebileceği bir durum değildir.

Kiracı, kira ödemelerini düzenli yapmadığı takdirde ve ev sahibinin elinde iki haklı ihtar varsa, evden çıkması talep edilebilir.

Ayrıca, kiracının evden çıkma süresi dolmuşsa veya ev sahibi, kendisi ya da birinci derece yakını için eve taşınacaksa, yasal olarak kiracının evden çıkarılması mümkün olabilir. Ancak, bu durumların dışında ev sahibinin kiracıyı çıkarma hakkı bulunmamaktadır.

Hakkınızı Bilin, Boşuna Evinizden Olmayın!

Ev sahiplerinin kira artışı talep ederken yasal sınırlar içinde kalması gerektiği unutulmamalıdır.

Kiracılar, fazladan talep edilen kira zammına karşı yasal haklarını kullanarak kendilerini koruyabilirler. Hukuki süreçlere dair bilgi sahibi olmak, kiracıların gereksiz yere evlerinden olmasını engeller.

Bu yüzden, ev sahiplerinin kira artışı talepleri karşısında ne yapacağınızı bilmeniz önemlidir. Unutmayın, yasal haklarınız sizi koruyor!

Related Posts

Türkiye genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı: Et fiyatları için dikkat çeken açıklama!

Ülkemizde baş gösteren şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine yazı göndererek ülke genelinde hayvan pazarlarının kapatıldığını duyurdu. Peki tükettiğimiz etlerde bir risk var mı? Hayvan pazarlarının kapatılmasıyla birlikte kırmızı et fiyatlarında bir artış olur mu? Konuyla ilgili merak edilenler haberin detayında…

Akaryakıt tabelaları bugün otomatik zamlanacak! Fiyatlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de yükseliyor

Brent petrol fiyatları, döviz kuru ve vergi artışlarının etkisiyle, 6 aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 14,61 seviyesinde gerçekleşeceği tahmini doğrultusunda; 3 Temmuz 2025 itibarıyla benzine 2,10 TL, motorine 1,97 TL ve LPG’ye 1,61 TL zam bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel akaryakıt fiyatları ise şöyle…

Nokia mühendisi uyarıyor: Bazı şirketler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

30 yaşın üzerindekiler , 90’ların sonu ve 2000’lerin başında 3210 ve 3310 gibi en popüler modellerden bazılarını üreten, artık efsaneleşmiş cep telefonu üreticisi Nokia’yı mutlaka tanıyordur. Ancak düşüşü başarısıyla orantılıydı, çünkü birkaç yıl …

80 yıllık gözlük devi resmen iflas etti

Almanya’da 1945 yılından itibaren faaliyet gösteren gözlük tedarikçisi resmen iflas bayrağını çekti.

Zonguldak’ta kestane balından 600 ton rekolte bekleniyor

Zonguldak’ta 600 ton rekolte beklenen kestane balının kilogram fiyatı 2 bin 500 lira olarak belirlendi.

Buğday hasadında sona yaklaşıldı: 7 bin ton rekolte bekleniyor

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Emirbeyazıt Mahallesi başta olmak üzere ilçe genelinde hububat üretiminin ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarında çiftçilerin yanında yer aldı. 2025 yılı üretim sezonunda arpa, yulaf ve tritikale …