Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlardan Kene Tehlikesine Karşı Uyarılar!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlardan kene tehlikesine karşı uyarılar geldi. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, özellikle açık alanlarda ve kırsal bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

“Kapalı Kıyafetler Giyin, Kontrolleri Aksatmayın”

Kene ısırığıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Toker, “Bu virüs, özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde kırsal kesimlerde ve hayvancılıkla uğraşılan alanlarda görülüyor. Nisan ayının ikinci yarısından itibaren haziran ve temmuz aylarına kadar vaka sayıları artıyor. Açık alanlarda kapalı kıyafetler giyilmeli, hayvan bakımı sırasında çıplak elle temas edilmemeli ve eldiven kullanılmalı. Piknik dönüşlerinde koltuk altı, kasık bölgesi, kulak ve boyun arkası gibi bölgelerde kene kontrolü yapılmalı. Özellikle çocuklar ve yaşlılarda bu kontrollerin düzenli olması çok önemli” dedi.

“Ateş, Morluk ve Kanamaya Dikkat”

Kene temasında panik yapılmadan sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Toker, “Kene çıkarıldıktan sonra 2-3 gün içinde ateş yüksekliği, vücutta morluklar veya diş eti kanaması gibi düzensiz kanama belirtileri görülürse mutlaka sağlık kuruluşuna yeniden başvurulmalı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi günümüzde her zaman ölümcül seyretmese de, ciddi vakaların yaşandığını unutmamak lazım. Erken teşhis ve hastane gözetiminde destek tedavi ile hastaların sağlık durumları kontrol altına alınabiliyor” diye konuştu.

Related Posts

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.