Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Öksürmek Kalp Krizini Engellemez

Türkiye’de son dönemde sanatçı Volkan Konak’ın sahnede şarkı söylerken kalp krizi geçirerek vefat etmesi ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından halk arasında kalp krizi geçirirken öksürmenin faydalı olduğu inancı, özellikle sosyal medya platformlarında yayınlanan videolarla tekrar gündeme geldi. Ancak uzmanlar, bunun yanlış ve gereksiz bir uygulama olduğunu, başka komplikasyonların oluşma riskini artırdığını vurguladı. ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, Amerikan Kalp Birliği’nin öksürmenin kalp krizini engellemeyeceğini ve bunun bir şehir efsanesi olduğunu açıkladığını belirtti.

Kalp Krizi En Sık Görülen Ölüm Nedeni

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp damar hastalıkları ile kalp krizinin en yaygın ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çağlıyan, Covid-19 pandemisi sürecinde bu hastalıklarda bir artış yaşandığını ifade etti. Kalp krizinde en belirgin belirtinin önceki ağrılardan farklı ve kişide ciddi rahatsızlık hissi uyandıran göğüs ağrısı olduğunu aktaran Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, “Bazıları basınç gibi, bazıları yanma gibi tanımlar ama o ağrı genellikle yardım alma ihtiyacınızı belirir. Ayrıca ani başlayan nefes darlığı, çarpıntı, ciddi ritim bozukluklarındaki baygınlıklar ve ani kalp durmalarını gözlemleyebiliriz” dedi.

‘Ambulansla Hasta Nakli Daha Güvenli’

Böyle bir durum hissedildiğinde en güvenli yaklaşımın ambulans eşliğinde hızlıca hastaneye ulaşmak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çağlıyan, “Çünkü kalp damar hastalıklarının ani ölüm riski mevcuttur. Dolayısıyla ambulansla hastaneye gitmek çok daha güvenlidir. Kişi araç kullanıyorsa bu büyük risktir. Çünkü araç kullanırken aniden kalp durmasına maruz kalabilir ve bu sadece kendi değil, trafikteki diğer insanların hayatını da tehlikeye atar. Doğru yapılan bir kalp masajı belki kısa süreli bir fayda sağlayabilir ama sağlık kuruluşunda yapılan müdahale kadar etkili değildir” açıklamasında bulundu.

‘Öksürmek Kalp Damarını Açmaz’

Kalp krizi sırasında yapılacaklarla ilgili oluşturulan şehir efsanelerinin durumu kötüleştirebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, “Kalp krizi anında öksürmek, sosyal medyada popüler hale geldi. İnsanların kalp krizinden öksürerek korunduğu, öksürerek hastaneye gittiği gibi spekülasyonlar var. Bu inanışlar kesinlikle yanlış ve hayati risk taşıyan manipülasyonlardır. Biz hekimler anjiyo sırasında hastanın aniden tansiyonunun düştüğünü gözlemliyoruz. Bu durumda hastaya bazen öksürmesini söylüyoruz. Öksürme sonrası hastanın tansiyonunun hızla yükseldiğini görüyoruz ancak altta yatan patoloji çözülmedikçe öksürmenin bir faydası yoktur. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Aksine ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Bu inanış tamamen yanlış bir şehir efsanesidir. Bu tür bilgilere inanmadan önce doğruluklarını araştırmak önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Sosyal medyanın yeni tuzağı: Tehlike saçıyor!

Bir dönem göz altı torbaları için basur (hemoroid) kremleri kullanma akımından sonra şimdi de menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda vajinal kuruluk ve menopoza bağlı yan etkileri hafifletmek için kullanılan östrojen içerikli kremlerin, cilt kuruluğu ve kırışıklık giderici olarak yüze uygulama akımı başladı. Uzmanlar bu kremlerin bilinçsiz şekilde yüze sürülmesinin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalbe iyi gelen besinler hakkında bilgi veren uzmanlar, hareketsizlik ve sağlıklısız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.