Prof. Dr. Özlü’den grip uyarısı: Ağır tabloyla gelenler arttı

Trabzon’da Grip ve Zatürre Vakalarında Artış

TRABZON – Kış mevsiminin etkisiyle Trabzon’da da grip ve zatürre vakalarında artış gözlemleniyor. Son bir ay içinde öksürme, boğaz ağrısı, halsizlik gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananlar, hastanelerde ve aile hekimliklerinde yoğunluğa sebep oluyor.

Her yıl kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel grip, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Son zamanlarda ise grip vakalarının zatürreye dönüştüğü hasta sayısında artış yaşanıyor. Grip belirtileri uzun süre geçmeyen hastalar, göğüs ağrısı ve şiddetli öksürük gibi şikayetlerle hastanelere yönlendiriliyor.

‘Zatürre Hastalarında Artış Yaşanıyor’

Medikal Park Karadeniz Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, viral enfeksiyonların sıklığında genel bir artış olduğunu belirtti. Mevsimsel koşulların etkisiyle enfeksiyonların arttığını ifade eden Özlü, grip vakalarının mart ayından itibaren azalacağını söyledi.

Viral enfeksiyonların her yıl tekrarlayan bir döngüyle arttığını vurgulayan Özlü, özellikle polikliniklerde ve hastanelerde yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Ağırlaşan şikayetleri olan hastaların vakit kaybetmeden hekime başvurması gerektiğini söyleyen Özlü, zatürre vakalarında da artış yaşandığını belirtti.

‘Şikayetler Artarsa Tedavi İçin Hekime Başvurun’

Grip ve zatürre arasındaki farkın hastalar tarafından kolayca anlaşılamayacağını belirten Özlü, her iki hastalıkta ateş, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtilerin görülebileceğini söyledi.

Özlü, şu uyarılarda bulundu: “Eğer ateş yüksekse, ağrılar şiddetliyse, nefes darlığı varsa acilen hekime başvurun. ‘Geçer’ diyerek beklemeyin. Zatürre riski taşıyabilirsiniz. Kendinizi izole edin ve toplu alanlardan uzak durun. Maske kullanın.”

‘Hastalıkları Tanımak Zor Olabilir’

Virüslerin yayılmasını önlemek için hasta olan kişilerin toplumdan izole olması gerektiğini belirten Özlü, sağlıklı kişilerin de hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kalabalık ve kapalı mekanlarda virüs bulaşma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Özlü, el hijyeninin önemini vurguladı.

Sağlıklı kalmak için dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Özlü, virüslerin yayılmasını engellemek için temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Mevsimsel hastalıkların artış gösterdiği bu dönemde herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.