Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Meclis’ten geçti: Aile Hekimliği Kanunu da değişecek, işte detaylar…

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklikler Meclis’ten Geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve 28 maddeden oluşan ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu yeni düzenleme ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hizmet birimleri ile ilgili kuruluşlarının hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

Kanun kapsamında, ‘engelli’ kavramı, hayatlarında diğer bireylere göre zorluklar yaşayabilen fiziksel ya da ruhsal kısıtlı kişiler olarak tanımlanacak. Bu düzenleme ile vergi indirimine bağlı yaşlılık aylığı bağlanmasında vergi indirimine esas engelli raporu uygulamasında, çalışma gücü kaybı oranları Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulları tarafından belirlenecek.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına uygun olarak ‘Sağlık Hizmetleri Kanunu’na ‘Bilgi Toplama, İşleme ve Paylaşma Yetkisi’ maddesi ekleniyor. Bu yeni madde ile sağlık hizmeti almak için devlet veya özel sağlık kuruluşlarına başvuranların kişisel verileri işlenebilecek.

Ayrıca, ‘Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak ve belirlenen şartlar doğrultusunda verilecek. Aile hekimleri istihdam eden kuruluşlar Bakanlığa personel bilgilerini düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacak.

Yabancı öğrenciler, üniversite kayıtlarının devamı halinde eğitim gördükleri tarihten itibaren 3 ay içinde genel sağlık sigortalı olabilecekler. Ayrıca klinik araştırmaların artırılması ve sağlık harcamalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması da kanun kapsamında yer alıyor.

‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki diğer bir değişiklikle, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olarak belirleniyor. Özel sektör işverenlerinin SGK’ya yapacakları ödemelerde ise 5 puanlık indirim 4 puana düşürülüyor.

Bu yeni düzenlemelerle sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşırken, sosyal güvenlik hakları ve sağlık hizmetleri Anayasa tarafından garanti altına alınıyor. Kanun değişiklikleri, sağlık alanında yaşanacak gelişme ve iyileşmeler için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. (Kaynak)

Related Posts

Katliam gününün sırrı: Vali intihar edecekti

Olaylar sırasında 7 günlük bakan olan Gazioğlu, ilk iş olarak valiyi aradığını anlattı “Vali ‘intihar edeceğim’ dedi, olayda dirayetsizlik vardı” dedi.

Üst düzey isim de aralarında olacak! İşte terör örgütü PKK’nın silah bırakacağı yeni tarih

Kendini fesheden terör örgütü PKK’nın silah bırakma sürecinde kritik haftaya girildi. Daha önce temmuz ayı ortasını bulması beklenen, daha sonra bir grup PKK’lının 2 Temmuz’da yapacağı belirtilen silah bırakma için gözler bu kez 10 Temmuz’a çevrildi.

İstanbul’u birbirine katan suç makineleri yakalandı

İstanbul’da gündüzleri evlere girerek hırsızlık yapan iki kadın yakalandı. Şüphelilerden birinin 170, diğerinin ise 14 suç kaydı olduğu öğrenildi.

MİT Başkanı Kalın Irak’ta temaslarda bulundu: Masada ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ele alındı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, temaslarda bulunmak üzere Irak’ın kuzeyindeki Erbil’i ziyaret etti. Kalın, IKBY yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde bölgesel barış, terörle mücadele ve Türkmenlerin durumu gibi başlıkları ele aldı.

Rossiya Segodnya Medya Grubu’ndan Azerbaycan makamlarına çalışanlarını serbest bırakma çağrısı

Rossiya Segodnya Medya Grubu, Azerbaycan makamlarına çalışanlarını serbest bırakma çağrısında bulundu

Korkunç cinayet: Ünlü oyuncu Tamika Chesser, sevgilisini öldürüp parçalara ayırdı

Korkunç cinayet: Ünlü oyuncu Tamika Chesser, sevgilisini öldürüp parçalara ayırdı