Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sektördeki son gelişmeleri inceledi ve “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” isimli bir rapor hazırladı. Yapılan araştırmalara göre, elektronik devreler olarak bilinen çip veya yarı iletkenler, dünya çapında en kritik ve stratejik sektörler arasında yerini aldı. Teknolojik ilerleyişte öncü olmak isteyen ülkeler ve şirketler bu alana önemli yatırımlar yapıyor.

Son yıllarda savunma endüstrisi, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, internete bağlı cihazlar ve robot teknolojileri gibi yoğun işlemci gücü gerektiren sektörlerde yaşanan hızlı gelişmeler ve bu sektörlere hızla sunulan ürünler çip talebini artırdı.

Yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi, telekomünikasyon, bilişim, sağlık, savunma ve otomotiv sektörlerinde ilerlemeleri hızlandırarak küresel dijital ekonominin merkezine doğru ilerledi.

Son yıllarda Türkiye de yüksek teknoloji araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla öncelik vermeye ve bu sektörlere daha fazla yatırım yapmaya başladı.

Elektrikli araçların yaygınlaşması çip kullanımını artıracak

Özellikle savunma sanayisindeki gelişmeler, yerli elektrikli araç üretimi, yerli 4,5G ve 5G mobil ağ bileşenlerinin üretimi, otomotiv üretimi gibi çip kullanımını artıran gelişmeler, Türkiye’de çip üretimine olan önemi gözler önüne seriyor.

Otomotiv endüstrisi Türkiye için önemli bir üretim ve ihracat kalemi oluşturuyor. Otomobil, kamyon ve otobüs üretiminin yanı sıra yerli ve milli elektrikli araç markası Togg’un yatırımları ve yakın gelecekte yabancı elektrikli araç şirketlerinin ülkeye yatırım yapmayı planlaması, Türkiye’nin otomotiv üretim ve ihracat kapasitesinin artmasını bekleniyor.

Şu anda bir araçta ortalama 1500 ila 3 bin arası çip bulunduğu ve ilerleyen yıllarda elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla bu sayının daha da artması bekleniyor.

2023 yılında 1,5 milyon araç üretilirken, yeni yatırımlarla bu rakamın daha da yükseltilmesi, otomotiv sektörünün ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasını önemli kılıyor ve çip sektörü için de önemli bir fırsat sunuyor.

Orta ve uzun vadeli planlar kritik öneme sahip

Ticaret yollarının birçoğuna yakın konumda olmasına rağmen, dünyadaki pek çok savaşa yakın bir konumda olan Türkiye’nin savunma sanayisi başta olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği sektörleri için gerekli olan çipleri sağlaması bazı zorluklarla karşılaşabiliyor.

Bu nedenle Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra küresel pazardan da pay alabilecek çip tasarımı ve üretimi konularında orta ve uzun vadeli planlar yapması ve bu doğrultuda hareket etmesi önem taşıyor.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından yürütülen AR-GE ve ürün odaklı çalışmalarla milli platformlar için güvenli çip tasarım ve üretim altyapısının kurulması gerekliliği üzerinde duruluyor.

Related Posts

Çin’de tespit edildi, bilim insanları alarma geçti: Dünyaya yayılma riski var

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletinde yapılan araştırmalarda, yarasaların böbreklerinde daha önce bilinmeyen 20 yeni virüs tespit edildi. Covid 19’un çıkış kaynağı olarak gösterilen yarasalarda tespit edilen yeni 22 virüsün yüzde 90’ından fazlası, bilim dünyası için ilk kez tanımlandı.

Aracınızı ele geçirebilir! Markalardan Apple’a sert tepki

Apple, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni nesil araç içi deneyimi CarPlay Ultra’yı geçtiğimiz ay resmi olarak duyurdu fakat lüks otomobil markaları yeni yazılımı kullanmayacaklarını açıkladı. Otomobil üreticileri Apple’ın gösterge panelini ele geçirmesini tepki göstererek yükseltilmiş yeni yazılıma karşı çıkıyor.

Doruk Ugan: ‘Babam Sabri Ugan’ın vefat ettiği haberleri gerçek değil’

Sabri Ugan’ın oğlu Doruk Ugan, sosyal medya hesabından babasının vefat ettiği yönünde çıkan haberleri yalanladı. Ugan, ‘Babamın vefat ettiğine dair yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.’ ifadelerini kullandı.

Xbox ve PlayStation için yeni konsolların gelmesi yıllar alabilir

Yeni nesil konsolların çıkışına yönelik yeni iddialar ortaya çıktı. Buna göre Sony, PlayStation tarafında Microsoft’ta Xbox tarafında yeni konsollarını 2027 yılında çıkartabilir.

MacBook Pro 2026’da baştan aşağı yenileniyor!

Apple, 2026 yılında MacBook Pro serisinde önemli bir dönüşüm yapmaya hazırlanıyor. Son büyük tasarım değişikliğinin üzerinden beş yıl geçmişken, gelen güçlü sızıntılar bu kez daha çarpıcı bir yeniliğe işaret ediyor.

Xbox’un yeni RPG dünyası büyülüyor

Xbox’un 2025 Yaz Vitrini’nde öne çıkan yapımlardan biri InXile tarafından geliştirilen Clockwork Revolution oldu. Steampunk bir şehirde geçen ve zamanla oynamaya dayalı bu RPG, oyuncuya geçmişe müdahale ederek bugünü değiştirme gücü veriyor. Eski …