Türkiye’den AB’ye giyim ihracatında sert düşüş: Kayıp pazarı hangi ülkeler kapıyor?

Türkiye’nin Hazır Giyim İhracatı AB İçinde Geriledi

AB’nin hazır giyim ithalatı, geçen yılın 10 aylık döneminde 80 milyar Euro’yu aşarken Türkiye’den yapılan ithalat yüzde 6,1 geriledi. Bu düşüşle Türkiye’nin bölge ithalatındaki payı yüzde 10,9’a gerilerken, kaybedilen pazar payını Kamboçya ve Pakistan gibi ülkeler kaptı.

Türkiye’nin en büyük pazarı olan Avrupa Birliği’nin hazır giyim ithalatı, 2024 Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak 80,9 milyar Euro’ya ulaştı. Ancak Türkiye’nin bölgeye ihracatı yüzde 6,1 oranında azalarak 8,8 milyar Euro seviyesine düştü. Bu durum, Türkiye’nin AB hazır giyim ithalatındaki pazar payını yüzde 11,4’ten yüzde 10,9’a çekti. Çin ve Bangladeş’in ardından AB’nin üçüncü büyük tedarikçisi konumunu koruyan Türkiye, miktar ve gelir bazında ise önemli kayıplar yaşadı.

Ucuz işçiliğin yaygın olduğu Kamboçya, Pakistan ve Fas gibi ülkeler Türkiye’nin kaybettiği pazar payından yararlandı. 10 aylık dönemde Kamboçya’dan ithalat yüzde 19,5, Pakistan’dan yüzde 9 ve Fas’tan yüzde 7,5 artış gösterdi. Öte yandan Türkiye, Avrupa Birliği’nin en büyük on hazır giyim tedarikçisi arasında Tunus ve Fas’tan sonra en yüksek birim fiyata sahip üçüncü ülke olmaya devam etse de kilogram başına ihracat değeri yüzde 3,8 düşüşle 20,2 Euro’ya geriledi.

İki Yıldır Rekabet Gücü Zayıflıyor

Hazır giyim sektörü, son yıllarda hızla artan maliyetler ve kur artışının enflasyonun gerisinde kalması nedeniyle uluslararası pazarda rekabet gücünü kaybediyor. Türkiye’de aynı ürünün maliyeti rakip ülkelere göre yüzde 40-50 daha yüksek. Sektör temsilcileri, lojistik avantaj ve kalite faktörlerinin yüzde 15-20’lik fiyat farkını tolere edilebilir kıldığını ancak yüzde 50’yi aşan maliyet farkının pazar kaybına yol açtığını belirtiyor.

2023 yılında Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 6,9 düşüşle 17 milyar 902 milyon dolara gerilerken, en büyük kayıp AB pazarında yaşandı. Ekonomim’den alınan habere göre, Türkiye’nin AB’ye hazır giyim ihracatı 2024 Ocak-Ekim döneminde, 2023 yılının aynı dönemine oranla yüzde 6,4, 2022 yılına göre ise yüzde 5,5 azalarak pazar payını yüzde 10,9’a düşürdü.

Çin ve Bangladeş Payını Artırdı

Avrupa Birliği ülkelerinin 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde hazır giyim ithalatı, geçen yıla göre yüzde 0,3 artarak 80,9 milyar Euro seviyesinde gerçekleşti. Ancak Türkiye’nin bölgeye ihracatı önemli oranda geriledi. Çin’in ihracatı yüzde 1,5, Bangladeş’in ise yüzde 0,8 artarken, Türkiye’nin ihracatı yüzde 6,1 oranında düştü. Türkiye, ilk 10 tedarikçi arasında Tunus’un ardından en fazla düşüş yaşayan ülke oldu.

Tekstil Sektörü AB’de Pazar Payını Artırdı

Avrupa Birliği’nin tekstil sektöründe en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke olan Türkiye, Çin’in ardından konumunu korudu. AB’nin 2024 Ocak-Ekim döneminde birlik dışından yaptığı tekstil ve hammadde ithalatı yüzde 3,4 azalarak 16,1 milyar Euro’ya gerilerken, Türkiye’den yapılan ithalat yüzde 0,5 artışla 2,9 milyar Euro oldu.

Böylece hazır giyim sektöründe yaşanan pazar kaybının aksine, tekstil sektörü AB’de pazar payını artırdı. Ancak bu kazanım, fiyat düşüşleriyle sağlandı. Türkiye’nin AB’ye tekstil ihracatında kilogram başına birim fiyatı, 2024 Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,5, 2022 yılına kıyasla ise yüzde 13,3 gerileyerek 4 Euro seviyesine düştü.

Related Posts

Akaryakıt tabelaları bugün otomatik zamlanacak! Fiyatlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de yükseliyor

Brent petrol fiyatları, döviz kuru ve vergi artışlarının etkisiyle, 6 aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 14,61 seviyesinde gerçekleşeceği tahmini doğrultusunda; 3 Temmuz 2025 itibarıyla benzine 2,10 TL, motorine 1,97 TL ve LPG’ye 1,61 TL zam bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel akaryakıt fiyatları ise şöyle…

Nokia mühendisi uyarıyor: Bazı şirketler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

30 yaşın üzerindekiler , 90’ların sonu ve 2000’lerin başında 3210 ve 3310 gibi en popüler modellerden bazılarını üreten, artık efsaneleşmiş cep telefonu üreticisi Nokia’yı mutlaka tanıyordur. Ancak düşüşü başarısıyla orantılıydı, çünkü birkaç yıl …

80 yıllık gözlük devi resmen iflas etti

Almanya’da 1945 yılından itibaren faaliyet gösteren gözlük tedarikçisi resmen iflas bayrağını çekti.

Zonguldak’ta kestane balından 600 ton rekolte bekleniyor

Zonguldak’ta 600 ton rekolte beklenen kestane balının kilogram fiyatı 2 bin 500 lira olarak belirlendi.

Buğday hasadında sona yaklaşıldı: 7 bin ton rekolte bekleniyor

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Emirbeyazıt Mahallesi başta olmak üzere ilçe genelinde hububat üretiminin ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarında çiftçilerin yanında yer aldı. 2025 yılı üretim sezonunda arpa, yulaf ve tritikale …

Küresel piyasalarda kritik gün: Gözler ECB forumunda!

Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz’deki zirvesi küresel piyasaların odağına yerleşti. ABD’nin Japonya ve Kanada’ya yönelik sert adımları, belirsizlikleri artırırken; Powell, Bailey ve Ueda’nın açıklamaları yatırımcıların yönünü belirleyecek.