Türkiye’den vatandaşlarına Güney Sudan’a seyahat uyarısı!

Türkiye’nin Juba Büyükelçiliğinden edindiği bilgiye göre, Güney Sudan’da son dönemde yaşanan gelişmeler ve silahlı çatışmaların başkent Juba’nın mücavir alanına da yayılması ışığında, Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Güney Sudan’a seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.

Ayrıca halihazırda Güney Sudan’da bulunan vatandaşların, Juba Büyükelçiliğiyle düzenli temas halinde olmaları istendi.

Türkiye’nin Juba Büyükelçisi Metin Ergin, AA muhabirine, “Büyükelçiliğimiz, Dışişleri Bakanlığımızın duyurusuna istinaden dün gece Güney Sudan’a gelmeyi düşünen vatandaşlarımıza bir seyahat uyarısı yayımlamıştır.” dedi.

GÜNEY SUDAN’DA GERGİNLİK

Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan, 2011 yılında, referandum sonucu Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazandı.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit’in, 16 Aralık 2013’te yardımcısı Riek Machar’ı “darbe teşebbüsü” iddiasıyla görevden almasının ardından ülke iç savaşa sürüklenmişti.

Yıllarca süren savaşın ardından 2018 ve 2022’de taraflar barış anlaşmasına imza atsa da kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanamadığı ülkede, farklı kabileler ve gruplar arasında şiddet olayları ara sıra yaşanıyor.

Şubatta çoğunluğu Machar’ın da mensubu olduğu Nuer kabilesinden oluşan “Beyaz Ordu” adlı milis güç, ülkenin kuzeyindeki Yukarı Nil eyaletinin Nasir şehrini ele geçirmişti.

Bunun üzerine Machar’ın liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Muhalefetten (SPLM-IO) birkaç general ve bakan gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Mayardit 7 Mart’ta, halkı sükunete davet ederek, “Ülkemizin tekrar savaşa dönmesine izin vermeyeceğiz. Bu krizi hükümet olarak ele alacağız.” demişti.

Öte yandan, 26 Mart’ta, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Machar’ın ev hapsine alındığı bilgisi paylaşılmıştı.

ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Çin, Norveç, Polonya, İspanya, Malezya, Avusturya gibi ülkeler de Güney Sudan’a seyahat uyarısı yapmıştı.

Related Posts

HÜDA PAR’dan cuma namazı teklifi

HÜDA PAR, cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılmasını öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.

Marketteki kahverengi yumurtalar toplatılıyor

ABD’de halk sağlığı alarmda… En çok tüketilen yumurta türleri arasında yer alan kahverengi yumurtalar için acil geri çağırma başlatıldı.

Dünyanın merakla beklediği konuşma gerçekleşti: 1 saat süren görüşmede ne konuşuldu? ‘Trump küçük düştü’

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Trump, 1 saat süren görüşmenin ardından “hiç bir ilerleme” kaydedemediklerini açıkladı. Kremlin’den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Putin’in Ukrayna’daki hedeflerinden vazgeçmeyeğini ifade ettiği aktarıldı. İngiliz basınında yer alan bir haberde, Trump’ın Putin tarafından “küçük düşürüldüğü” yorumunda bulunuldu.

Katliam gününün sırrı: Vali intihar edecekti

Olaylar sırasında 7 günlük bakan olan Gazioğlu, ilk iş olarak valiyi aradığını anlattı “Vali ‘intihar edeceğim’ dedi, olayda dirayetsizlik vardı” dedi.

Üst düzey isim de aralarında olacak! İşte terör örgütü PKK’nın silah bırakacağı yeni tarih

Kendini fesheden terör örgütü PKK’nın silah bırakma sürecinde kritik haftaya girildi. Daha önce temmuz ayı ortasını bulması beklenen, daha sonra bir grup PKK’lının 2 Temmuz’da yapacağı belirtilen silah bırakma için gözler bu kez 10 Temmuz’a çevrildi.

İstanbul’u birbirine katan suç makineleri yakalandı

İstanbul’da gündüzleri evlere girerek hırsızlık yapan iki kadın yakalandı. Şüphelilerden birinin 170, diğerinin ise 14 suç kaydı olduğu öğrenildi.